Spring naar inhoud

BIJ-vriendelijke tuin

Gebruik onderstaande tips om uw tuin aantrekkelijk te maken voor bestuivende insecten!

YouTube filmpje met info over DRACHTplanten klik hier

De belangrijkste BIJ-vriendelijke
Bomen, Planten en struiken.

1.Plant en zaai BIJ-vriendelijke bloemen en planten

Bijen, vlinders en andere bestuivende insecten houden van uitbundig bloeiende planten die nectar en stuifmeel geven. Kies voor een grote variatie aan bloeiende planten die in verschillende maanden bloeien zodat er van het voorjaar tot in de herfst voedsel beschikbaar is.
Kijk onderaan deze pagina voor suggesties of klik hier!

Koop het liefst biologische zaden en planten, die zijn niet met gif (neonicotinoïden) behandeld. Er zijn speciale bijen- en vlindermengsels van zaad en bollen verkrijgbaar.

2. Laat wat plekjes verwilderen

Zorg dat bijen in uw tuin kunnen nestelen door een aantal “rommelhoekjes” te maken in de tuin. Als u nog een hoekje over heeft in uw tuin, leg daar dan zandige grond neer, waarin bijen hun nest kunnen maken.
Ook kunt u dood hout laten liggen zodat bijen hierin kunnen overwinteren.

Graafbijen nestelen graag tussen de voegen van de bestrating in de zon, dus bestraat niet de gehele oppervlakte van uw tuin en leg de bestrating niet al te strak.

3.Snoei uw tuin pas in het voorjaar

Wilde bijen en andere insecten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Door pas in het voorjaar te snoeien, beschermt u ook de plant zelf tegen vorst.

4.Hang op een zonnige plek een bijenhotel

Wilde bijen nestelen in gaatjes in hout. U kunt ze helpen door een bijenhotel op te hangen op een zonnige plek in uw tuin of op uw balkon. Een plek die ’s ochtends zon krijgt is ideaal. Bijen warmen zich graag op voordat ze uitvliegen.

U heeft niets te vrezen van wilde bijen, ze kunnen u niet steken!
Ook honingbijen steken nooit als u ze gewoon met rust laat. Pas in de buurt van hun kast en bij gevaar steken ze uit verdediging.

Voor instructies hoe u zelf een bijenhotel kunt maken klik hier!

5.Gebruik geen gif

Als er onkruid komt tussen tegels of planten, trek of schoffel dit er dan uit of gebruik biologische bestrijdingsmiddelen. ’s Morgens vroeg drinken bijen de dauw op het gras. Houd dus ook uw gazon gifvrij.

Check het etiket: vermijd spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen die de volgende stoffen bevatten: imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid. Dit zijn neonicotinoïden die giftig zijn voor de bij.

Heeft u last van andere insecten? Gebruik preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om ze te bestrijden. Zie Plagen in de tuin bestrijden op de website van Milieu Centraal.

Overzicht BIJ-vriendelijke planten