Spring naar inhoud

Zwerm melden

Heeft u een bijenzwerm gevonden? Blijf rustig, houdt afstand en bel een imker  van imkersvereniging Schouwen-Duiveland. Het scheppen van bijenzwermen zien we als een maatschappelijke verantwoordelijkheid richting de burgers van Schouwen-Duiveland, waarvoor normalerwijs geen kosten in rekening worden gebracht.

In de maanden april – juli vermeerderen bijenvolken zich waarbij de koningin met soms wel tienduizenden bijen op zoek gaat naar een nieuw onderkomen. Voordat ze die hebben gevonden maakt de zwerm een tussenstop en vormen ze een klont aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. Een bijenzwerm kan er dreigend uitzien, maar is er niet op uit om u te steken. Houdt daarom afstand tot een zwerm en laat ze gewoon met rust.

Voordat u via onderstaand overzicht van Schouwen-Duiveland een imker benadert, willen we u vragen om de volgende twee vragen te beantwoorden: 
1. Gaat het wel om een bijenzwerm? Vaak denken mensen dat het om bijen gaat, maar gaat het om hommels of wespen. Zie de afbeeldingen waarop het verschil duidelijk te zien is. KLIK hier voor een afbeelding van BIJ, WESP of HOMMEL. Als het namelijk om wespen of hommels gaat kunnen wij niets voor u doen. We zeggen: laat rustig zitten in de herfst verdwijnt het. Als u er echter echt last van heeft neem dan contact op met ongediertebestrijding via: https://www.gripmetkik.nl/

2. Een voorbeeld foto van een bijenzwerm die hangt vindt u HIER.
Als het een bijenzwerm is, helpt u de zwermschepper als u via de app een paar foto’s kunt sturen, waarmee de locatie en grootte van de zwerm goed in beeld wordt gebracht.

Hier ziet u een kaart van Schouwen-Duiveland. Zoek daarop en op de het overzicht daaronder de contactgegevens van de imker die het dichtst bij de zwerm is. Als u geen contact kunt krijgen, belt u de volgende imker die zich dicht bij de zwermlocatie bevindt. Wellicht dat onze imker u tijdens het scheppen van de zwerm meeneemt en interessante dingen over het bijzondere leven van bijen vertelt.

Zoek op de kaart het nummer van de dichtstBIJzijnde imker.
Voor grotere afbeelding Klik op de link hieronder

Onthoud het nummer van de imker. Klik op de volgende link voor de lijst met imkers die zwermen komen scheppen (lijst wordt als Word document gedownload)..
https://imkersvereniging-schouwen-duiveland.nl/wp-content/uploads/2024/05/Lijst-zwermscheppers-aangpast-14-mei-2024.docx

Mocht t om de een of andere manier niet lukken een imker BIJ de lurven te pakken, bel dan Zwerm coördinator Rudolf Fontein nr 20 op de Zwermschepperslijst.