Spring naar inhoud

Honingbijen

Bijen zijn een wonder van de evolutie en zijn onmisbaar voor mens en dier. De honingbij is de belangrijkste bestuiver van bloeiende planten. Iedereen kan bijdragen aan de bescherming van bijen. Dat begint met kennis.

Het wonderlijke van een bijenvolk is dat ze één prachtig samenwerkend   geheel vormen, de oude benaming hiervoor is Imme. Een volk bestaat in de zomer uit één koningin, zo'n 1500 - 2000 darren (mannetjes bij, die niet kan steken) en 50.- à 60.000 werksters. De werksters, de naam zegt het al doen alle mogelijke klusjes om het volk als totaal te laten overleven. De taak van de koningin om het volk in stand te houden is leggen van eitjes. In de zomer kan ze wel 1.000 tot 1.500 eitjes per etmaal leggen. De taak van de darren is het bevruchten van een jonge koningin.
Een bijenvolk van een imker werd vroeger gehouden in een korf, gemaakt van roggestro. Tegenwoordig wonen bijen meestal in een kast. Een kast bestaat uit een bodem met een vliegopening en daarop een aantal losse bakken waarin het volk leeft, met bovenop een dak. In die bakken hangen de raten naast elkaar in raampjes.
Een deel van de werksters  verzamelt in de omgeving van de kast wat bijen nodig hebben om te overleven: nectar, stuifmeel of water. Van nectar maken de bijen in de kast honing. Het stuifmeel voorziet het volk van eiwitten.
Het komt nogal eens voor (juni - augustus) dat een bijenvolk gaat zwermen. De oude koningin verlaat met de helft van het volk de woning en zwermt weg, om plaats te maken voor een jonge koningin die spoedig daarna geboren zal worden.
Hoewel een imker zal proberen het zwermen te voorkomen, komt het nogal eens voor een bijenvolk gaat zwermen. We zijn heel blij, dat we van Roger van der Veken van In Tune in Noordgouwe, een geluidsopname hebben ontvangen van een bijenzwerm. Als je op het witte pijltje in het rode cirkeltje hieronder klikt, is dat geluid te horen.

Ook heeft hij er een hele Blog pagina over geschreven, de moeite waard om eens te lezen. Als je HIER klikt, word je naar die pagina door gelinkt, terwijl het geluid door blijft gaan.

Wist u dat:

  • Een bij 4000 bloemen moet langsgaan om 1 eetlepel honing te maken, of dat er 1000 bijen nodig zijn voor 1 theelepel honing?!
  • Bijen voor het verzamelen van 1kg honing een afstand afleggen van 40- tot 50.000 km. (de omtrek van de aarde)?!
  • Er elke zomer per volk ongeveer 150.000 nieuwe bijen worden geboren?!
  • Een bijenvolk ca. 60.000 bijen bevat?!
  • Ze loodrecht kunnen stijgen?!
  • Ze kunnen vliegen met een snelheid van ca. 40km. per uur?!
  • Een bij zijn vleugels ca. 200x per seconde slaat?!

Hieronder kunt u een filmpje van de geboorte van een Koningin downloaden en dan bekijken.
Koningin geboorte P1090970